Naar de inhoud springen

Blog · Recht en veiligheid

Is een keg een drukvat? Wat het recht werkelijk eist

Drie bar, één beproevingsdruk, één ontwerpgrens – en toch grijpt geen van de drie EU-productrichtlijnen voor drukapparatuur. Waarom er voor fusten geen vijfjaarlijkse keuring bestaat, welke plicht in plaats daarvan bij de gebruiker ligt, en waarom het eigenlijke gevaar in de kelder niet het fust is.

De vraag die in de kegkelder regelmatig verkeerd wordt beantwoord

Een fust van 50 liter staat onder drie bar. Het heeft een beproevingsdruk, een wanddikte en een ontwerpgrens. Het ziet eruit als een drukvat, het gedraagt zich als een drukvat – en toch geldt ervoor niet wat de meesten aannemen.

Wij krijgen de vraag regelmatig, meestal in een van twee vormen. De eerste: “Moet ons fustenpark elke vijf jaar naar de TÜV?” De tweede, zeldzamer maar duurder: “Wij willen fusten zelf opwerken – hebben wij daarvoor een erkenning nodig?” Beide vragen hebben een helder antwoord, en beide antwoorden verrassen.

Vooraf, zodat duidelijk is wat deze tekst is

Wij zijn een kegservice, geen advocatenkantoor en geen keuringsinstantie. Wat hier staat, is de stand zoals wij die zelf uit de wetteksten en verordeningen hebben gelezen, met bronvermelding bij elk punt. Voor het eigen bedrijf vervangt dat geen inlichting van de bevoegde toezichthouder of van de branchevereniging voor arbeidsveiligheid.

De keg valt niet onder de richtlijn drukapparatuur

De Europese richtlijn drukapparatuur 2014/68/EU regelt wie drukapparatuur in de handel mag brengen en onder welke voorwaarden. Zij is de reden waarom op een persluchtketel een CE-markering met een viercijferig kenmerk zit.

Artikel 1 lid 2 somt op wat niet onder de richtlijn valt. Letter r luidt woordelijk:

“vaten voor vervoer en distributie van dranken waarin het product van PS en V ten hoogste 500 bar·l en de maximaal toelaatbare druk 7 bar bedraagt”

Rekent u na: 50 liter maal 3 bar geeft 150 bar·liter. Zelfs een fust van de hogere drukklasse komt op 350. De grens van 500 bar·liter haalt geen enkele in de handel gebruikelijke keg – en boven zeven bar gaat er toch geen.

Daarmee valt het bierfust buiten het toepassingsgebied van de richtlijn. Geen conformiteitsbeoordelingsprocedure, geen aangemelde instantie, geen CE-markering als drukapparatuur. Letter q ernaast haalt daarnaast “flessen of blikjes voor koolzuurhoudende dranken, bestemd voor eindconsumptie” eruit – dus de bierfles.

En de richtlijn over drukvaten van eenvoudige vorm?

Een voor de hand liggende tegenwerping, want een keg is een gelaste cilinder met bolle bodems – precies de bouwvorm die richtlijn 2014/29/EU beschrijft. Zij strandt echter op één enkel woord in artikel 1: zij geldt voor drukvaten die “lucht, dan wel stikstof” bevatten. Bier en koolstofdioxide staan niet op die lijst.

En de richtlijn 2010/35/EU over vervoerbare drukapparatuur? Die betreft drukhouders voor gevaarlijke goederen volgens het ADR – de CO₂-fles in de kelder, niet het fust ernaast.

Uitkomst: Een bierfust is volgens geen van de drie betrokken productrichtlijnen drukapparatuur in juridische zin.

Wat dan wel geldt: goed vakmanschap

Uitgezonderd betekent niet ongeregeld. Voor apparatuur onder de drempels schrijft artikel 4 lid 3 van diezelfde richtlijn voor dat zij “ontworpen en vervaardigd worden overeenkomstig de in een lidstaat geldende regels van goed vakmanschap”. De gedachte draagt ook hier: er is een erkende stand van de techniek, en die staat in een norm.

Voor kegs is dat DIN 6647, “Packmittel – Zylindrische Getränke- und Grundstoffbehälter” (verpakkingsmiddelen – cilindrische dranken- en grondstofhouders), in de uitgave van juli 2020:

NormToelaatbare bedrijfsoverdrukNominaal volume
DIN 6647-1:2020-070,3 MPa · 3 bartot 50 l
DIN 6647-2:2020-070,7 MPa · 7 bartot 50 l

De tweedeling verklaart waarom twee fusten van dezelfde bouwvorm verschillend belastbaar kunnen zijn. Het verschil staat niet aan de buitenkant, het zit in wanddikte en bodemvorm. Wie gebruikte fusten koopt, moet weten welke klasse hij koopt.

Een opmerking ter wille van de eerlijkheid: beide normdelen zijn betaald, elk negen bladzijden. Wij citeren hier titel en toepassingsgebied, zoals die bij de normuitgever openbaar staan. De volledige tekst hebben wij niet ingezien, en wij geven daarom geen wanddiktes, materialen of beproevingsvoorschriften uit deze normen weer.

Moet het fustenpark worden gekeurd?

De vraag naar het vijfjaarsinterval komt uit de Betriebssicherheitsverordnung, de Duitse verordening voor bedrijfsveiligheid. Haar bijlage 2 afdeling 4 regelt de herhaalde keuring van drukinstallaties en noemt voor drukvaten een inwendig onderzoek elke vijf jaar en een sterktebeproeving elke tien jaar.

De adder zit in het toepassingsgebied. Die afdeling geldt voor installaties die bestaan uit drukapparatuur volgens richtlijn 2014/68/EU, uit vervoerbare drukapparatuur volgens richtlijn 2010/35/EU of uit drukvaten van eenvoudige vorm. Een keg is volgens het voorgaande geen van beide.

Wat daaruit volgtGeen vijfjaarsinterval

Een bierfust is geen installatie die onder toezicht staat. Er bestaat voor het fustenpark geen wettelijke herhaalde keuring door een erkende keuringsinstantie, geen keuringsboek, geen keuringsplaatje.

Waarmee de verantwoordelijkheid niet verdwijnt

Het fust blijft een arbeidsmiddel. Daarmee grijpt de rest van de Betriebssicherheitsverordnung: risicobeoordeling vóór het gebruik, veilige terbeschikkingstelling, en volgens § 14 een keuring waarvan de aard, de omvang en de termijnen de werkgever zelf vaststelt – afgeleid uit de risicobeoordeling, uitgevoerd door een daartoe bekwame persoon.

Dat is geen zwakker regime, het is een ander. Bij een installatie die onder toezicht staat, zegt de wetgever wanneer er wordt gekeurd. Bij een arbeidsmiddel zegt de gebruiker het – en hij moet kunnen onderbouwen waarom zijn interval passend is.

Wie een houvast zoekt, vindt dat niet in het Duitse recht, maar in de richtlijn van de Amerikaanse Brewers Association. Die noemt voor hervulbare kegs een levensduur van tien tot dertig jaar respectievelijk 60 tot 180 cycli en geldt uitdrukkelijk ook voor gebruikte en opgewerkte fusten. Dat is een opgave van een vereniging uit de Verenigde Staten, geen rechtsnorm – als vertrekpunt voor een eigen interval echter bruikbaarder dan niets. Hoe de toestand van het afzonderlijke fust te bepalen is, staat in een eigen artikel.

Hoeveel reserve er in het fust zit

De cijfers daarbij staan eveneens in de richtlijn van de Brewers Association, en zij verklaren waarom het fust zonder keuringsplicht toekomt:

GrootteWaardeBetekenis
Toelaatbare bedrijfsdruk60 psig · ongeveer 4,1 barAmerikaanse branchepraktijk
Aanbevolen ontwerpdrukten minste 300 psig · ongeveer 20,7 barBarstgrens van de constructie
Veiligheidsfactorten minste 5:1ontwerpdruk ten opzichte van bedrijfsdruk
Beproevingsdruk in de fabriek1,5 maal de bedrijfsdruk, 30 secondenbij 22 °C

Vijfvoudige reserve is veel. Een fust dat boven de bedrijfsdruk wordt belast, barst niet bij de eerste bar te veel – het heeft lucht. Juist daarom werkt de praktijk zonder keuring van overheidswege.

Deze reserve wordt niet door druk opgebruikt, maar door geweld en corrosie. Een gedeukte bodem, een ingescheurde lasnaad, een verwrongen fustnek – dat zijn de bevindingen die een fust uit de omloop halen, niet de bedrijfsdruk. Wat daarvan te herstellen is en wat niet, hebben wij apart opgeschreven.

Het gevaar ligt ergens anders

Wie in de kegkelder naar de gevarenbron zoekt, kijkt meestal naar het verkeerde onderdeel. Het fust heeft vijfvoudige reserve. De koolstofdioxidefles ernaast heeft het probleem.

De Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gastgewerbe (BGN), de Duitse branchevereniging voor arbeidsveiligheid in de voedings- en horecasector, rekent het eenvoudig voor: uit een fles van 10 kilogram CO₂ komt ongeveer 5,1 kubieke meter gas. Om die hoeveelheid in de ruimte onder drie volumeprocent te houden, is ongeveer 170 kubieke meter netto ruimte-inhoudnodig. Voor een fles van 6 kilogram is dat 102, voor een fles van 2 kilogram 34 kubieke meter.

Ter vergelijking: een kelderruimte van vier bij vijf meter bij 2,40 meter hoogte heeft 48 kubieke meter. Bruto.

Waarom dat dodelijk is10 vol.-%

De BGN schrijft: “Bereits eine CO₂-Konzentration von ca. 10 Vol.-Prozent in der Atemluft wirkt tödlich.” – al een CO₂-concentratie van ongeveer 10 volumeprocent in de ademlucht is dodelijk. Koolstofdioxide is zwaarder dan lucht, verzamelt zich op de vloer en is kleur- en reukloos. Wie in zo'n kelder afdaalt, merkt het niet op tijd.

De gaswaarschuwingsinstallatie volgens DIN 6653-2 slaat daarom in twee trappen aan: vooralarm vanaf 1,5 volumeprocent, hoofdalarm bij 3,0 volumeprocent. Beide drempels liggen ver onder de dodelijke concentratie – precies daarin ligt hun zin.

Dat is het punt waarop het regelwerk zich omkeert: voor het fust bestaat geen keuringsplicht, voor de ruimte waarin het staat wel degelijk eisen.

Drie gevallen uit de praktijk

Geval 1

“Onze verzekeraar eist een keuringsbewijs voor het fustenpark.”

Dat is een contractvraag, geen rechtsvraag. Een verzekeraar mag eisen wat hij wil. Alleen moet in het gesprek duidelijk zijn dat de gevraagde keuring van overheidswege voor kegs niet bestaat – wat er wel kan zijn, is een gedocumenteerde visuele keuring volgens een eigen interval, en die is te leveren.

Geval 2

“Wij willen gebruikte fusten uit het buitenland kopen.”

Zonder CE-plicht is er ook geen CE-merk om houvast aan te hebben. Wat blijft, is de stempeling op het fust: fabrikant, bouwjaar, nominaal volume en, bij veel fabricaten, de toelaatbare bedrijfsoverdruk. Ontbreekt de stempeling of is zij overstempeld, dan is dat op zichzelf al een bevinding. Wat bij een vreemd fust juridisch van belang is, staat apart.

Geval 3

“Mogen wij het fustvolume laten wijzigen?”

Ja – en omdat het fust geen drukapparatuur in juridische zin is, is daarvoor geen conformiteitsbeoordeling nodig. Wat wel nodig is: dat na de ingreep de ontwerpsterkte weer wordt gehaald en dat dat is beproefd. Wie een volumereductie opdraagt, moet vragen naar lasmethode, beproevingsdruk en dichtheidsbeproeving, niet naar een erkenning.

Kort samengevat

VraagAntwoord
Is een keg drukapparatuur volgens 2014/68/EU?Nee – uitdrukkelijk uitgezonderd, artikel 1 lid 2 letter r
Is het een drukvat van eenvoudige vorm volgens 2014/29/EU?Nee – die geldt alleen voor lucht en stikstof
Is een CE-markering als drukapparatuur nodig?Nee
Bestaat er een wettelijke keuring om de vijf of tien jaar?Nee – geen installatie die onder toezicht staat
Bestaat er toch een keuringsplicht?Ja – als arbeidsmiddel volgens § 14 BetrSichV, het interval stelt de gebruiker vast
Welke norm beschrijft de stand van de techniek?DIN 6647-1 (3 bar) en DIN 6647-2 (7 bar), uitgave 2020-07
Wat is in de kelder werkelijk gevaarlijk?Het koolstofdioxide, niet het fust

Ons standpunt

Dat voor kegs geen keuringsplicht van overheidswege geldt, is geen vergissing van de wetgever, maar een gevolg van de vijfvoudige ontwerpreserve. Het is echter ook geen vrijbrief. Wij zien in de werkplaats regelmatig fusten die dertig jaar lopen, en wij zien fusten die na acht jaar afgekeurd horen te worden omdat iemand ze van het laadperron heeft gegooid.

Wat een fustenpark veilig houdt, is daarom geen interval uit een verordening, maar de blik bij de omloop: bodem, ringen, fustnek, lasnaad. Precies dat is het deel dat een bedrijf zelf moet vaststellen – en dat geen enkele instantie hem uit handen neemt.

Contact